Anjan, Siklestad och Gäddede

Jag och kamraten Peter, vi hade bestämt att vi skulle en husbiltripp till den Jämtlandska fjällen. Vi hade pratat om att en tur till Anjan och en promenad på snöskor i skogen. Efter det så skulle vi en tur till Norge, kanske Trondheim och norrut till Levanger och sedan åter till Östersund.

För en tid sedan, hade vi funderar på Armfelds karoliner, och dödens marsch över nyårshelgen 1719. År 1923 så berättade skogshuggare Gustav Blixt att han knackat av pipan mot något metallrör som stack upp ur marken. Men vi hade en husbil och vägarna hade snö och tjälskott, så vi hoppade över det planerade trippen. Vi tar det senare, kanske till sommaren.

Istället så ser vi på forsarna. Ristafallet var närmare vägen, men det var mycket snö och is i skuggorna.

Efter det så körde vi till Tännforsen, det var Sveriges vattenfall med en bredd på 60 meter och en höjd av 38 meter. Mäktigt.

Sedan tog vi husbilen körde västerut. Kamraten visste om att stenvalvsbroarnas väg eller den heter egentligen Karl Johansvägen eller Skalstuguvägen. Mellan Duved och Norge så invigde den kraftig upprustade vägen att byggda en stenvalvsbroarna.

På aftonen så vi kom till Stikestad, men det var kallt och blåsigt och kyrkan var låst, så vi kanske inte på Olavstenen.

På slog vi husbilläger på Koa camping strax norr om Levanger. Sedan sov vi gott under natten.

Vålådalen

Jag och Ingrid tog husbilen och körde vi till Vålådalen. Där tog vi skidorna till Vargtjärnflätet och solen. Det var brant och jag fick bära skidorna mestadels, men inte Ingrid.

På efternatten vaknade vi och frös. Jag tittade på temperaturen och den visade + 7 inomhus och strömmen var självklart bruten.

Near-death experiences and the change of worldview in survivors of sudden cardiac arrest: A phenomenological and hermeneutical study

Nära-döden-upplevelser (NDE) kan uppstå under episoder av medvetslöshet från livshotande tillstånd, såsom plötsliga hjärtstillestånd (SCAs). Denna studie är baserad på intervjuer med patienter som hade en NDU. Intervjuerna analyserades med fenomenologisk hermeneutisk metod för deras levda upplevelser och innebörden för synen på liv och död. Fyra deltagare intervjuades 10 veckor efter deras NDU. Fyra teman dök upp: att vara på andra sidan, i en annan dimension; att inte drömma, det här är en riktig upplevelse; att vara i ett icke-fysiskt tillstånd utan min kropp; och jämföra syn på liv och död före och efter NDU. Deltagarna beskrev NDU som en upplevelse av en annan värld som icke-fysisk till sin natur och existerande bortom rum och tid. Denna studie visar att denna upplevelse av ett annat tillstånd av vara, genom de levda erfarenheterna av NDU, gav deltagarna en helt ny mening om liv och död. För dem sågs döden inte längre som ett slut utan en övergång till något annat och att livet fortsätter efter döden. Denna insikt förändrade omedelbart deras världsbild.

Zingmark, Hans, and Anetth Granberg-Axell. 2023. “Near-Death Experiences and the Change of Worldview in Survivors of Sudden Cardiac Arrest: A Phenomenological and Hermeneutical Study”. Qualitative Research in Medicine and Healthcare 6 (3). https://doi.org/10.4081/qrmh.2022.10241.